x

De mededelingen en publicaties op deze pagina zijn uitsluitend bestemd voor personen die werkzaam zijn in de handel in tabaksproducten of aanverwante producten. Verlaat de pagina onmiddellijk indien u niet als zodanig werkzaam bent en/of niet in die hoedanigheid deze pagina raadpleegt.

Op deze pagina vindt u:

1. Informatie over techniek aanstekers:

 • Piëzo-ontsteking
 • Vuursteenontsteking
 • Turboaansteker
 • Jetflame-aansteker

2. Informatie over het vullen van uw aansteker:

 • Gasaansteker
 • Benzine-aansteker

 

T e c h n i e k

Aanstekers met piëzo-ontsteking

Algemeen:
De piëzo-ontsteking is ontwikkeld in de jaren zeventig. Het piëzosysteem is een onderhoudsvrije kwartsontsteking die, afhankelijk van de kwaliteit, tussen de 15.000 en 50.000 keren vonkt.

Werking:
Het piëzo-element bestaat uit twee delen, beide voorzien van kwartselementen. Deze kwartselementen worden door een verend mechanisme hard tegen elkaar ‘geslagen’. Hierdoor ontstaat een elektrische ontlading: de ontstekingsvonk. Dit maakt een klikkend geluid.

Gebruik/eigenschappen:
De piëzoaansteker is een van de meest gebruikersvriendelijke aanstekers. Meestal is er maar een beweging nodig voor een vlam. De piëzo-ontsteking wordt gebruikt in alle typen gasaanstekers zoals turboaanstekers en jetflameaanstekers.

Aanstekers met vuursteenontsteking

Algemeen:
De oorsprong van de vuursteenontsteking ligt in de oertijd. In het stenen tijdperk maakte de Neanderthalers al vuur door twee vuurstenen langs elkaar te slaan.

Gebruik/eigenschappen:
Gebruik van de vuursteenaansteker vereist twee handelingen. In de meeste gevallen moet eerst een klepje geopend worden waarna het vuurwieltje gedraaid kan worden. Dit vuurwieltje is vaak verlengd met een roller. De vuursteenontsteking wordt gebruikt in zowel gas- als benzineaanstekers.

Aansteker met turbovlam

Algemeen:
De turboaansteker is een uitvinding van Japanse aanstekerfabrikanten. In 1989 lanceerde het merk Windmill de eerste turboaansteker. Niet lang daarna bracht Charmant ook een fraai model op de markt.

Werking:
De turbobrander is een soort drukkamer. Door het gas door microscopisch kleine gaatjes te stuwen, mengt het gas zich met zuurstof en ontstaat er een brede vlam. Aan de bovenzijde van de drukkamer zit een gloeispiraal gemaakt van platinalegering.

Gebruik/eigenschappen:
Het grote voordeel van de turboaansteker is de ongevoeligheid voor wind. Maar de gloeispiraal is een zeer kwetsbaar onderdeel dat gevoelig is voor vuil. U kunt deze spiraal daarom beter niet aanraken. Een turboaansteker heeft altijd een piëzo-ontsteking.

Aansteker met jetflamevlam

Algemeen:
De eerste jetflameaansteker kwam begin jaren negentig op de markt. De jetflame is te herkennen door de puntige blauwe vlam die de aansteker produceert.

Werking:
De jetflamebrander is een drukkamer en komt daarmee overeen met de turbobrander; echter met een andere gas/zuurstofverhouding. De vlam van een jetflameaansteker heeft een veel hogere temperatuur dan een conventionele aansteker, te vergelijken met die van een lasbrander. In tegenstelling tot de turboaansteker heeft de jetflame geen spiraal.

Gebruik/eigenschappen:
De jetflameaanstekers hebben allemaal een piëzo-ontsteking. De vormgeving is vaak dusdanig dat het brandergat afsluit na gebruik. Deze aansteker is favoriet bij de sigarenroker vanwege de hoge temperatuur van het vuur.

H e t   v u l l e n   v a n   u w   a a n s t e k e r

Gasaansteker

Algemeen:
Het vullen van uw aansteker doet u met een speciaal daarvoor gemaakte gasbus. Sinds de jaren ’70 produceren praktisch alle aanstekerfabrikanten een universeel vulventiel, behalve het st.Dupont.

De universele gasbussen zijn verkrijgbaar bij uw plaatselijke tabakvakhandel die u graag het vullen van uw aansteker zal demonstreren.

De handeling:
Houd uw aansteker met het vulventiel naar boven, vaak zit dit vulventiel aan de onderzijde van de aansteker. Zorg dat de aansteker niet kan ontsteken tijdens deze handeling.

 • Om de overtollige lucht uit het gastankje te laten ontsnappen (het ontluchten) drukt u met een klein voorwerp (bijvoorbeeld de punt van een balpen) op het puntvormige deel in het midden van het vulventiel. U drukt net zo lang totdat u bijna geen lucht meer hoort ontsnappen.
 • Neem de gasbus en richt de nippel van de gasbus op het puntvormige deel van het vulventiel. Met enige kracht en ongeveer vijf seconden lang, drukt u de gasbus op het vulventiel.
 • Uw aansteker is nu gevuld met gas. Voor uw veiligheid, adviseren wij u om even te luisteren of de aansteker niet lekt. Als u gesis hoort, leg de aansteker aan de kant en ga naar uw tabakspeciaalzaak voor een eventuele reparatie.
 • Warm de aansteker op in uw handen en wacht vervolgens ongeveer een halve minuut alvorens de aansteker te proberen.
 • Houd de aansteker altijd van uw af! Door het navullen met de nieuwe brandstof zou er een hoge vlam kunnen ontstaan. Is de vlam te hoog stel deze dan bij met de vlamhoogteregelaar.

WAARSCHUWING: als u uw aansteker vult, doe dit dan in een geventileerde ruimte zonder vonken of open vuur.

Benzineaansteker

Algemeen:
Hiervoor heeft u een blikje aanstekerbenzine nodig. Wij adviseren Zippo fluid. Dit is een veelgebruikt en gewaardeerd product.

De handeling:
Draai de schroef aan de onderzijde van uw aansteker los, of trek het binnenwerk uit de huls. In beide gevallen zult u watten zien.

 • Houd uw aansteker zo dat de benzine naar beneden in de aansteker kan stromen.
 • Pak uw blikje benzine en breng de plastic uitloop in de opening waar de watten zich bevinden.
 • Knijp lichtjes in het blikje benzine totdat de watten verzadigd zijn met de benzine.
 • Draai de afsluitschroef weer in de aansteker of steek het binnenwerk weer in de huls. Pak een oude doek en veeg de aansteker en uw handen goed af.
 • Sluit het blikje benzine af en leg de doek weg.
 • Wacht minimaal vijf minuten voordat u de aansteker probeert.